Side Tarihi


Side tarih açısından da turizm gibi şanslıdır.Bölge akdeniz yöresindeki diğer yörelerle neredeyse aynı tarihi yaşamıştır.

Side'nin tarihi eldeki bazı yazıtlara bakıldığında Hititlere kadar dayandığı söylenmektedir.Bazı kaynaklara göre ise Side tarih sahnesine ilk olarak M.Ö 7. yüzyılda çıkmıştır.Ayrınca kent günümüzde hala sırrına ulaşılamayan bir dili kullanıyordu.

Side ilk olarak M.Ö 7. yüzyıllarda Lidyalılar'ın egemenliğine girmiştir.İlerleyen yıllarda ise Persler bölgeye egemen olmuşlardır.
Bölge Persler döneminde büyük gelişimlere uğramıştır ve daha sonra kent İskender'e teslim edilmiştir.İskender'in ölümünden sonra bölge Suriye'nin eline geçmiştir.

Side tarihi açıdan en önemli dönemini burada geçirmiştir.Bu zamanlarda Suriye'nin donanması ve ticaret kolonileri ile büyük bir gelişime uğrayan bölge bu zamanlarda önemli bir kültür ve ticari şehir olmuştur.

Bölge daha sonra Türkler'in Anadoluya girmesiyle birlikte Selçuklu , Osmanlı gibi Türk Devletlerine ev sahipliği yapmıştır.

Ancak Osmanlı ve Selçuklu devletleri döneminde buralarda yerleşim olmadığından Side'de döneme ait hiç bir eser ve kalıntı yoktur.

Buradaki eserler genel olarak Millattan Önceki dönemlere aittir.

0 yorum:

Yorum Gönder