Side Tarihi


Side'ye 1895 yılında Girit adasından göçen Türkler sayesinde nüfusu çoğalmıştır. Selimiye ismindeki balıkçı koyu bölgenin bugünkü halini küçüğü olarak tarif edilebilir. Günümüzde asvaltla kaplı iki tarafı sütunlu galerilerin yer aldığı ana cadde, güzergah olarak agora-tiyatro-yarımada ve limana ulaşıyor. Akdeniz'de yer alan en önemli tatil yerlerinden biri olan side'de turizmin gelişmesi ile kirlilik oluşmaya başladı. Agora'nın hemen karşısında yer alan hamam bugün Side Müzesi olarak ziyaretçilerin hizmetinde. Çevredeki kazılardan elde edilmiş buluntular farklı mekanlard sergileniyor. Roma dönemi eserlerine benzeyen bu yapı onarım görmüştür. Yapının girişinde tiyatronun tanrısı Diansos’un tapınağı var.
Şehrin en önemli anıtsal yapıları arasında Roma Dönemi iki tapınağı var. Kenarları 6 ve 11 sutunlar çevrelenmiş Athena ve diğeri Apollon'a ait bir yapı olan Apollon Tapınağıdır. Onarımlarla yapı yeniden ayağa kaldırılmıştır. Tapınak çevresinde kemerli ve devşirme malzemeli kalıntılar ise Bizans dönemi bazilikasına ait.

Side'nin iklimi güneşli yaz, kışı kuru özelliklere sahiptir. Titreyengöl 3000 m2 alanına sahiptir. Titreyengöl, çevresinde bir çok canlıyı barındırmaktadır.
Bu gölün farklı bir hikayesi var. Söylenenlere göre gölün kenarında hayatını devam ettiren ve kuşları besleyen yaşlı bir balıkçı varmış. Kuşlar onu sever tanır ve yaşlı adamı gördüklerinde kanatlarını çırparak ona doğru gelirlermiş. Günlerden bir gün bölgeye gelen avcılar su üzerindeki ördekleri vurmaya bailamışlar. Balıkçı durumu engellemek için avcıların yanına gider ve avlanmaktan vazgeçirmeye çalışır. Fakat avcılar yaşlı balıkçıyı iterek vurdukları ördekleri su üzerinden almaya başlarlar. Tam da bu sırada ördekler bir olup havalanarak kanatları ile bir hortum oluştururlar. Avcılar kaçmaya başlar. Söylenenlere göre bu olaydan sonra göl titremeye başlamış. Halka göre bu titremenin sebebi kuşların balıkçıya ağlamalarıymış.
Manavgat – Side güzergahında gezebileceğiniz harika yerler arasında Etenna, Seleukia, Side Müzesi, Altınbeşik Mağarası, Alabalık Vadisi, Manavgat Şelalesi bulunuyor.

0 yorum:

Yorum Gönder